Bruker barnehjemsbarn til graving av skyttergraver

12/06/2018

Hendrik Weber - Derimot.no

VG skriver i sin artikkel at dagen etter «...Russland den 25. november åpnet ild og kapret tre ukrainske skip...» gravde og rensket barnehjemsbarn fra Mariupol ukrainske overgrodde skyttergraver.

VG klarer vist nok å stille et litt «kritisk» spørsmål angående en slik handling: «Er det greit at barn bistår militæret med slik arbeid ?» Og Pastor Gennadiya Mokhnenko svarer at ungene gjør dette frivillig og at hele landet skulle være stolt over deres innsats.

I følge artikkelen stiller VG ikke noe flere spørsmål til presten som er verdt å skrive om. Tor Bukkvoll fra Forsvarets Forskningsinstitutt, som VG har snakket med, klarer bare å si at «Dersom disse barna er tvunget til å gjøre dette arbeidet er det fælt, men det har jeg ingen mulighet til å vite noe sikkert om».
Dermed er hele temaet om barn som hjelper i en militært konflikt avhandlet for avisen. Resten av artikkelen handler om at borgerne i byen Mariupol er redde de militære opptrappingen etter at flere

verdenslederne advarte Russland mot å øke spenningen mellom Russland og Ukraina.

Spørsmål som dukker opp hos meg er hvorfor ikke vår norske presse klarer å stille noe kritiske spørsmål til presten ? Etter en liten reseach på nettet finner jeg flere journalister som har funnet ut at Gennadiya Mokhnenko har gravd skyttergraver med barnehjemsbarn allerede i 2014. Da var det ikke bare litt rensking av overgrodde graver, slik VG fremstiller det, men bygging av skyttergraver. Han støtter i flere intervjuer Ukraina og kaller president Putin for «Antikristen» og vil gjerne «likvidere» han personlig. Han siterer den tyske teologen og kjente nazi- motstander, Dietrich Bonhoeffer, som ble henrettet i april 1945 og synes at hans kamp mot nazismen kan sammenlignes med Ukrainas kamp mot Russland og separatistene og terroristene i Donbass.
Bonhoeffer hadde sikkert ikke vært begeistret for denne støtten. Han kjempet med fredelige midler mot nazistene mens nazistene i Ukraina delvis sitter i regjering og stiller med store styrker i kampen mot sivile i Donbass. Alt dette er ikke verdt å diskutere for våre aviser.

Det er heller ikke overraskende at også Tor Bukkvoll som er ekspert, ikke bidrar med noe opplysende. «Dersom disse barna er tvunget til å gjøre dette arbeidet er det fælt...» er det eneste han kommer med i denne sammenheng og kan ikke kommentere noe mer.
Det er verdt å bruke tid på å tenke hvordan situasjonen hadde hadde sett ut hvis det var omvendt, at russiske barn og ungdommer hadde gravd skyttergraver under ledelse av en prest i militærklær som fremstilles i mange avisartikler som patriot for Russland. Jeg er sikker på at alle våre journalistene hadde funnet ethvert gammelt intervju og plukket ut det som kunne underbygge deres teori om at Russland generelt er farlig og uforutsigbar.
Under flere reiser til Donetsk har jeg ikke opplevd at unger blir brukt for enhver militært tjeneste. Eksperter som ble spurt den gangen og som skulle uttale seg om våre reiser til Donbass og til Krim var ikke like fåmælt som Bukkvoll. Vi måler dessverre ting i dag med to helt forskjellige mål. Det er farlig for troverdigheten til våre journalister og aviser og dermed også for demokratiet vi lever i.

https://www.derimot.no/ukrainsk-pastor-bruker-barnehjemsbarn-til-graving-av-skyttergraver/
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/vmJoOj/barnehjemsbarn-graver-skyttergraver-i-ukraina