Intervju med opposisjonsleder i Armenia

11/26/2020

www.derimot.no

Den armenske journalisten Zaruhi Babukhanyan laget en eksklusiv rapport om den aktuelle situasjonen i Armenia. Etter seks ukers krig mellom etniske armeniere i provinsen Nagorno Karabakh og Azerbaijan, har Russland, Armenia og Azerbaijan skrevet under en fredsavtale. Avtalen skal overvåkes de neste 5 årene av rundt 2000 russiske soldater.

Avtalen inkluderer også at Azerbaijan beholder områder som armeen har erobret i løpet av krigen. Fredsavtalen som er undertegnet av premierminister Nikol Pashinyan utløste store protester i Armenias hovedstad Jerevan og flere personer stormet parlamentsbygningen.

Befolkningen og 17 opposisjonspartier i Armenia anser avtalen som en defakto kapitulasjon fra Armenia og mange vil revidere avtalen. Opposjonspartieren oppfordret i et felles opprop at Pashinyan skal tre av som premierminister. I et intervju med lederen for partiet «Constitutional Law Union», Hayk Babukhanyan, fikk journalisten en oversikt om hva opposisjonen ønsker.

Et sammendrag av intervjuet med partileder Hayk Babukhanyan: «Som vi vet har det funnet sted flere hendelser i Armenia som førte til at 17 partier har sluttet seg sammen for å sikre at den sittende regjeringen trer av. Vi betrakter vår oppfordring som et rammeverk som ikke er tenkt å revidere.

Den sittende regjeringen skal tross alt ikke bringe vårt politiske system i fare eller svekke vår forsvarsevne. Vår felles fordring er at denne i unåde falne regjeringen går av for å samle folket og styrke vår arme og for å igjen opprette forholdet til Russland. Men for å kunne føre forhandlinger er det viktig at vi har en regjering som er anerkjent av folket og våre allierte.

Våre 17 partier har vært enige om å legge alle politiske uenigheter til sides og er enige om at Pashiniyan er en trussel for vår sikkerhet. Vi har opprettet en «komiteen for å redde nasjonen» som skal stille en overgangsregjering og organisere nyvalg. I all denne tiden må overgangsregjeringen allerede jobbe med de mange spørsmål fra fredsavtalen:

Retur av flytninger ?

Hva vil skje med befolkningen som bodde i de områder som ble okkupert av Azerbaijan?

Hvem vil beskytte dem?

Hva skjer med våre klostere og kirker?

Vi ser at våre kirker, minnesmerker og gravplasser blir ødelagt og den aserbajdsjanske presidenten Aliyev sier at Nagorno Karabakh aldri vil bli anerkjent. Jeg tror at Aserbajdsjan prøver å provosere frem handlinger fra Armensk side for å revidere avtalen. Derfor er det viktig å se på Aserbajdsjan og forhindre disse provokasjoner og løse alle spørsmålene i henhold til internasjonal rett.»

Tale og tekstingen er på engelsk.

Hendrik Weber


Derimot.no