Nordmenn til Krim på omstridt observatør-oppdrag

03/12/2018

Organisasjonen Folkedemokrati Norge sender to representanter til Krim for å være valgobservatører under det russiske presidentvalget. Oppdraget er omstridt.

Russiske medier beskriver representantene som en «norsk delegasjon», skriver VG.

Presidentvalget i Russland holdes 18. mars, på fireårsdagen for Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

annonse

Leder av Folkedemokrati Norge, Hendrik Weber, bekrefter overfor avisen at han og kollegaen Mette Rosenlund skal til Krim for å være valgobservatører under valget og at de er invitert av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen.

- Det var ganske tilfeldig at vi snakket om det da vi besøkte Krim i fjor høst, da vi møtte lokale politikere. Initiativet kom fra Dumaen, men akkreditering kom fra valgkomiteen etter at vi har sendt inn en offisiell søknad om Folkedemokrati Norges deltakelse som valgobservatører. Vi er de eneste utenom OSSE som er tillat på Krim, sier Weber til VG.

Webers organisasjon har høstet sterk kritikk fra norske myndigheter for sine reiser til Krim og Øst-Ukraina, og statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet reagerer sterkt på at Weber og Rosenlund reiser som valgobservatører til Krim.

- Norske myndigheter anser at Russlands anneksjon av Krim og Sevastopol er i strid med folkeretten. Vi tar sterkt avstand fra enhver norsk deltakelse som såkalt valgobservatør i et russisk valg på Krim, sier Halvorsen til VG.

(©NTB)

Fredrik.Moen.Gabrielsen@ntb.no

Hendrik Weber Resett
Hendrik Weber Resett