UD: Beklagelig at forening fremstilles som offisielle representanter for Norge

03/26/2021

Artikel: Forsvarets Forum - Mikal Hem

Folkediplomati Norge bør ta avstand fra feilaktige fremstillinger, mener regjeringen.

Forrige uke skrev Forsvarets forum at separatister i den ukrainske regionen Donetsk vil hedre Rødt-politiker Hendrik Weber med en pris. Weber er grunnlegger av foreningen Folkediplomati Norge, og har flere ganger reist til Donetsk og halvøyen Krim, som er annektert av Russland.

Weber er flere ganger blitt intervjuet av russiske medier. Statssekretær i Utenriksdepartementet (UD) Audun Halvorsen (H) mener foreningen hans bør ta avstand fra hvordan den fremstilles i russiske medier.

- Foreningen Folkediplomati Norge har ingen offisiell status og representerer ikke norske myndigheter. Det er derfor beklagelig at lokale og russiske medier fremstiller foreningens besøk som besøk av «offisielle norske representanter» eller «delegasjoner». Foreningen burde selv ta tydelig avstand fra slike feilaktige fremstillinger. Norske myndigheter har gjort det klart overfor ukrainske myndigheter at dette er uriktig, men at foreningens reisevirksomhet ikke er ulovlig etter norsk lov, skriver Halvorsen i en e-post til Forsvarets forum.

Halvorsen understreker at Weber står fritt til å uttrykke sitt politiske syn og sine vurderinger av situasjonen i Ukraina.

- Her kan det tilføyes at Freedom House, Reporters Without Borders og andre jevnlig rangerer Norge i tetsjiktet for politiske og sivile rettigheter, mens den såkalte «Folkerepublikken Donetsk» ligger i bunnsjiktet. Om Weber ønsker å motta en utmerkelse fra dens ikke-anerkjente «myndigheter», får det stå for hans regning, skriver statssekretæren.

Forsvarets forum har vært i kontakt med Hendrik Weber, som ikke ønsker å kommenter Halvorsens uttalelser.

Linken til artikel